duurzaamheid als drie-eenheid

Het duurzame MES snijdt aan drie kanten. Verduurzamen definieer ik als een drie-eenheid van Materiaal, Energie en Sociaal. 

In a Material world? Materiaal komt vóór Energie. Logisch, want een duurzaam materiaal vraagt weinig energie. Lokaal materiaalgebruik, minimale bewerking, aanpasbaarheid, (vooruitdenken over) hergebruik, weinig of geen onderhoud: materiaalkeuzes vormen ware uitdagingen bij het zoeken naar toekomstbestendige ontwerpen.  Studio ArnoldHoman is lid van Vereniging Circulair Friesland.

Waar krijg jij Energie van? Een letterlijke maar ook figuurlijke vraag. Er is de afgelopen jaren een enorme omslag in bewustzijn ten aanzine van energie-ge/verbruik gemaakt. Tegelijkertijd liggen er veel uitdagingen en onzekerheden voor ons. Hoe maak je verstandige keuzes te midden van veel opties en voortdurende ontwikkelingen… met oog voor ook beurs en gebruikscomfort? Een uitdaging waarin ik meedenk en desgewenst expertise kan bijschakelen.

Sociaal: duurzamer kan niet! Wie zich op zijn of haar plek voelt, is verbonden mét die plek. Hij/zij heeft zorg voor die plek, staat in contact mét die fysieke en mentale omgeving. Je bent deelgenoot. Dat gegeven is van grote waarde voor je welbevinden, maar heeft ook een enorm effect op de andere zijden van het MES: Materiaal en Energie. Sociale duurzaamheid gaat over samenwerking.

Het uitdagende van duurzaamheid is dat ze een beroep doet op creativiteit: ze vraagt voorbij één aspect te denken. Zoeken naar oplossingen, schaken door vooruit te denken, schakelen tussen (ontwerp)disciplines. Ik kijk breder naar een vraagstelling, en ga samen met u op zoek naar een gebalanceerd, bestendig antwoord.

Projectselectie

Duurzame projecten

Duurzaamheid vormt integraal onderdeel van mijn projecten. De voorbijkomende projecten tonen dit: zij hebben raakvlakken met andere vakgebieden, opgaven en persoonlijke passie. 

Verduurzamingscampagnes De Strijp

Mijn persoonlijke ervaringen met het verduurzamen van ons vorige huis – een jaren ’90 woning in Rijswijk, Zuid-Holland – wilde ik in 2013 met mijn buurtbewoners delen, om hen op weg te helpen ook duurzame stappen te zetten. Vanuit mijn initiatief ontstond een zeer succesvolle inkoopcampagne voor onder andere zonnepanelen, ventilatie en (toen nog) zuinigere cv-ketels. Door het delen van persoonlijke ervaringen en het kunnen stellen van allerhande vragen werd de stap voor buurtbewoners verlaagd, en ontstond er verbinding én maakte men duurzame stappoen, die anders wellicht waren uitgesteld. Drie jaar later volgde een tweede campagne waarbij deelnemers van de voorgaande ronde ambassadeurs werden die hun ervaringen met hun buren deelden. Inmiddels wordt in de wijk gewerkt aan een volgende stap, van het gas af. Een actuele item, en een stap die minder groot is door de voorgaande campagnes.

Campagnes 2013-2017

Initiatiefnemer en PR, privé

NewWorldCampus

New World Campus biedt onderdak aan een community van bedrijven die samenwerken aan baanbrekende ideeën en innovaties op gebied van gebied van water & sanitatie, landbouw & voedselzekerheid, ICT, duurzame bouw en energie. In lijn met het gedachtegoed van New World Campus is met een circulaire aanpak en gedoseerd ingrijpen de ruimte in het monumentale pand. Verhokte ruimten zijn heropend en fungeren als werk- en ontmoetingsplek. Van vrijkomende wandsystemen zijn onder andere belcellen gemaakt. Tapijttegels zijn binnen het gebouw op 5 verschillende manieren getransplanteerd. De ontvangstbalie werd coffeecorner: dat is nog eens binnenkomen! De inhuizing van New World Campus vormde de eerste stap in het proces om dit hele, 15.000 vierkante meters omvattende complex te verduurzamen. Er werd, mede door samenwerking met een sociale werkplaats, heel weinig materiaal als afval afgevoerd; nieuwe materialen werden tot een minimum beperkt en geselecteerd op basis van vooruit denken. Meubilair is geleasd in plaats van gekocht. Een totale circulaire aanpak, toen dat woord nog lang niet gemeengoed was.

Ontwerp en realisatie 2014-2015

projectarchitect@Inbo

Toekomstbestendig verduurzamen van particulier woningbezit

Veel huiseigenaren worstelen met de verduurzaming van hun woning. De energielasten omlaag is het primaire doel. Maar wist je dat dat ook hét moment is om na te denken over wooncomfort en woonwensen? Een voorbeeld van de combinatie van woonlasten verlagen en wooncomfort verhogen is vloerverwarming, Maar ook voor het verwezenlijken van wensen als bijvoorbeeld een slaapkamer op de begane grond is de verduurzaming van de woning de kans om méér uit je woongenot te halen. 

Toekomstbestendig verduurzamen noemen we dat. Ja, ‘we’: ik ben de samenwerking aangegaan met Harmen Bouwstra, ervaren bouwtechneut en senior adviseur verduurzamen gebouwen die alles weet van woningrenovatie en technische innovaties. Met mijn creatief ruimtelijk inzicht als ‘huisarts’ en passie voor verduurzamen kunnen we mooie combinaties maken. Zo helpen we u om tot een slimme, geldbesparende en woongenot-verhogende aanpak van uw woning te komen. Vanuit een startgesprek begeleiden we u stapsgewijs verder. Meer weten? Neem contact met me op.

OF: bezoek ons op het (gratis) Happy Energy Festival, zaterdag 16 november in Leeuwarden. Meer informatie vind je hier 

Beelden: schetssessie met bewoners jaren ’70 bungalow.

In samenwerking met Harmen Bouwstra HBO bouw & energie 2023