Schuren

Schuren fascineren me: hun overmaat, flexibiliteit en adaptiviteit ‘kleurt’ ze met de jaren die verstrijken. Ik beschouw ze als ’tijdscapsules’ die ruimte bieden aan veranderende inzichten en gebruik. En: omdat ze dus zo lang overleven door hun aanpasbaarheid kun je veel aan ze aflezen over lokale bouwtraditie en -cultuur. Het bijzondere bovenal is dat aanpassingen geen afbreuk doen, maar juist lading geven aan de verschijning van schuren. Overal waar ik ga of sta, houd ik dan ook ‘een speciaal oog’ voor schuren open.

Nederland

Alleen al binnen Nederland kennen we een grote variatie aan schuren. vanuit landgebruik, heersende omstandigheden en voorhanden zijnde materiaal ontwikkelden zich typologieën, en daarbinnen variaties.

Europa

Broeinest van culturen en uiteenlopende contexten. Door hun adaptiviteit vormen schuren tijdscapsules in een veranderende omgeving.

Overzees

De overzeese kolonisatie doet met de volksverhuizers allerhande bouwtechnieken overwaaien vanuit Europa. Deze aarden lokaal, en passen zich aan op de heersende klimaatomstandigheden en voorradig materiaal.